Interviu Brici – Anim’est 2014

Au rămas zile numărate până la Anim’est 2014. Festivalul est-european de animație, creat de o echipă de entuziaști, ajunge în acest an la a IV-a ediție la Chișinău. Briciul nu putea trece pe lângă un eveniment atât de fain, așa că am devenit parteneri informaționali ai festivalului, și promitem să venim cu recenzii amănunțite despe proiecțiile prezentate în acest an. Până atunci însă, am realizat un scurt Interviu Brici cu Cristi Mariuță (coordonator PR pe web ) și Ana Gherciu (coordonator PR în content), doi membri din echipa care a reușit să aducă Anim’est la Chișinău.

animest ana

Ce ne pregătește Anim’est 2014?

Festivalul a pregătit foarte multe surprize și pentru această ediție, a IV-a la Chișinău. În primul rând e vorba de ultimul film din cariera marelui cineast japonez Hayao Miyazaki – The Wind Rises. Plus la asta vom avea o retrospectivă a regizorului francez Jacques-Rémy Girard. Această ediție a Anim’est-ului este dedicată animației germane, așa că vom avea multă producție nemțească în program. Încă una din noutăți este Reanimation Hub, un fel de afterparty cu dj care se va petrece după proiecții la Tipografia 5. Fiecare zi de proiecție va avea loc la cinematograful Odeon și se va termina la Tipografia 5, localul va fi un fel de club al Anim’est-ului. Tot la Tipografia 5 va avea loc Animusic Night,  unde vor fi prezentate videoclipurile muzicale și spoturile publicitare animate.

Vor fi dj de la noi la aceste evenimente, sau aveți și ceva invitați din străinătate?

Vor fi dj-i de la noi, însă avem și invitați din România. Unul dintre ei va fi Montgomery Clunk, restul numelor le aflați voi mai târziu.

Organizarea unui astfel de festival presupune multă muncă. Când ați început să lucrați pentru această ediție Anim’est?

Primul brainstormig la tema acestei ediții a avut loc prin luna Iulie, anul curent. De atunci am început a pregăti acest festival. Acolo am stabilit direcția în care mergem, după care am început să împărțim responsabilitățile. Propriu zis, lucrul asupra festivalului a început chiar înainte de Warm Up Animest, adică de mai mult de o lună muncim în sudori. Echipa din Moldova e formată din mai puțin de 10 oameni, plus avem voluntari, foarte mulți voluntari. Sunt vreo 40 de voluntari care ne ajută și le mulțumim mult pentru asta.

De unde vine finanțarea festivalului?

În mare parte Anim’est este finanțat de Centrul Național de Cinematografie din București, Institutul Cultural Român și Centrul Cultural German AKZENTE din Moldova. Ne-a mai ajutat un pic la capitolul finanțe și Direcția Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, Ministerul Culturii, ICR Chișinău și Ambasada României din RM.

Avem și participanți din RM în cadrul acestei ediții Anim’est?

Nu sunt sigur, probabil sunt câțiva care au participat la ediția românească în cadrul secțiunii românești de film animat, și poate vor fi proiectați și aici. Însă nu pot să vă spun cu siguranță.

Ce noutăți aduce Anim’est-ul din acest an?

Sunt multe noutăți faine. Timp de o săptămână vom organiza un workshop pentru copiii talentați care vor să învețe cum se creează animația. Workshop Minimest va fi susținut de animatorul Vasile Alboiu. Împreună vor încerca să scoată la capăt niște scurtmetraje de animație în tehnica stop-motion. Încă  o premieră vine din țara invitată la acest festival, Germania. Va fi foarte multă animație germană în cadul acestui festival. Plus programul special Arta, Politica și Propaganda – e vorba de o lecție deschisă susținută de neamțul Ulrich Wegenast (directorul al Festivalului de Film de Animație de la Stuttgart)

Voi, organizatorii, ce așteptați de la Anim’est 2014?

Așteptăm mulți oameni, un public educat, cu gust, civilizat, care știe la ce vine. Și mai așteptăm și familii cu copii, am impresia că în anii precedenți nu prea au fost familii la Anim’est, și e păcat, avem filme pentru toate vârstele. Așa că-i invităm pe părinți să vină neapărat cu copiii.

Există totuși un stereotip la noi, precum că animația e doar pentru copii. Cum reușește Anim’est să șteargă acest stereotip?

Cu părere de bine, acest mit începe să se spulbere în Moldova, în mare parte și datorită Anim’est-ului, care o face chiar de la prima ediție. Chiar și eu aveam acest stereotip pe vremuri,  și am scăpat de el după ce am văzut Creepy Animation Night, Animusic Night și alte chestii faine. Filmele lui Miyazaki sunt pentru toate vârstele, de exemplu,  și copii și adulții înțeleg ceva aparte din aceste filme geniale.  Și oricum animația demult nu se mai face doar pentru copii, toate vârstele au ce vedea. Bineînțeles că sunt și filme animate doar pentru maturi, au fost multe și la Anim’est în anii precedenți – Persepolis, Crulic ș.a.m.d.

De ce trebuie să vină lumea la Anim’est?

În primul rând, pentu că nu avem atât de multe evenimente culturale faine. În al doilea rând, e vorba de un eveniment pentru toate vârstele, fiecare va găsi ceva pe placul lui la acest festival. Mai ales că avem puține evenimente dedicate în special copiilor în Chișinău. În al treilea rând, pentru că e weekend și trebuie să-l petrecem frumos. În loc să stai la o bere în bar, mai bine te culturalizezi. Avem ocazia să asistăm în sfârșit la evenimente europene de calitate și ar fi păcat să nu o facem.

Gonzo

About Briciul

Instigare la cinematografie